Лек спад на подкрепата за Продължаваме промяната“ (19,6% сред гласуващите), поради

...
Лек спад на подкрепата за Продължаваме промяната“ (19,6% сред гласуващите), поради
Коментари Харесай

Тренд: Лек спад в подкрепата за ПП. ГЕРБ с почти 5 на сто преднина

Лек спад на поддръжката за „ Продължаваме промяната “ (19,6% измежду гласуващите), заради което и преднината на ГЕРБ (24, 4%) става близо 5%. Силно оспорвана между Движение за права и свободи (10,6%) и " Възраждане " (10,3%) трета позиция.

Шест партии наподобяват със несъмнено посланичество в идващия парламент, " Български напредък " е малко над четирите %, а Има Такъв Народ малко под тях.
Това сочат данните от най-новото национално представително проучване на " Тренд ". То е извършено измежду 1007 пълнолетни български жители, сред 15 и 22 август 2022 година, по метода на директно полустандартизираното изявление " лице в лице " посредством таблет. Прочуването е по поръчка на " 24 часа ".
Гласовете от чужбина за Движение за права и свободи и " Възраждане "  вероятно ще се окажат решаващи при крайната класификация на самите избори. На пета позиция се подрежда Българска социалистическа партия с 8,6% от гласуващите, като в поддръжката за соцпартията има лека ерозия по отношение на проучването на " Тренд "  през юли. " Демократична България " този месец е събира е със 7,3%. Партията на Стефан Янев " Български напредък " е близо до парламентарната преграда с 4,5% измежду гласуващите. Подкрепата за нея обаче спада по отношение на юли. На границата на влизане в Народно събрание е „ ИТН “ с 3,9%. Под 4% остават групировката към Манолова (1,9%) и Вътрешна македонска революционна организация (1,2%).


61% от участниците в изследването искат постоянно държавно управление непременно след предварителните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които в случай че компромисите за постоянно държавно управление са прекомерно огромни, считат, че е по-добре да има още веднъж избори.


На три почти равни дяла е разпределено отношението към следващия длъжностен кабинет. 32% от всички интервюирани утвърждават държавното управление на Гълъб Донев. Най-позитивно настроени са симпатизантите на Българска социалистическа партия, „ Български напредък “ и „ ИТН “. 34% от всички интервюирани показват негативно отношение към държавното управление, като последователите на ГЕРБ в най-голяма степен са отрицателно настроени. Високият % посочващи опцията „ не знам / не мога да преценява “ се дължи на късото време, в което служебният кабинет действа, показват от " Тренд ".


Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни сега, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната рецесия (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите проблеми също са със обществена устременост – бедността (11 процентни пункта) и ниското възнаграждение на труда (9 процентни пункта). Корупцията е оценена като серизоен проблем също от 9 на 100 от интервюираните.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР